14 januari 2007
In de vorige aflevering hebben we ons van de niet geringe taak gekweten het Vaderland te beschermen tegen het oprukkend en afkalvend ijs van de poolkappen. Ik mag aannemen dat, hoewel doorgaans sprake is van een smeltende Noordpool kap, ook het ijs dat zich in tegenstelling tot de Noordpool bij de Zuidpool grotendeels over land gebevroren ligt, niet door het broeikas effect gespaard wordt.
Ik meen met mijn bi-polaire expertise aanspraak te mogen maken op ervaringsdeskundigheid.
In de vorige Dolphin Address heb ik voorgesteld om het gevolg met de oorzaak te bestrijden door het door afkalvend smeltijs ophogende waterpeil te kalmeren door steeds groter wordende drijf eilanden voor de kust, die op hun beurt weer door mensen met zeebenen bewoond worden of door mengende industrieën kunnen worden geëxploiteerd, waarbij de dempende golfwerking wellicht in energie winning kan worden aangewend.
Ditmaal zou ik een andere krachtbron willen voorstellen om het stijgende water het hoofd te bieden. Algemeen is bekend wat slecht bij uitzondering zichtbaar is, namelijk dat een lift een contra gewicht heeft. Daardoor kunnen zware gewichten met betrekkelijk weinig energie verticaal worden vervoerd.
Ik stel voor het principe van de zwaartekracht tot op de bodem te benutten.
Als men zich een zwaar gordijn voorstelt dat in verticale lijn van onderuit geopend of gesloten kan worden, dan moeten constructies mogelijk zijn waardoor het ‘gordijn’ bijvoorbeeld bij springtij met behulp van een contra gewicht en het leegpompen van het holle gordijn minstens tot aan het water oppervlak omhoog kan worden geschoven en als kunstmatige branding de verwoestende kracht uit de aanstormende golven te halen.
Ook hier doet zich de gedachte voor om energie uit het water te winnen, bij voorbeeld door bij rustiger weersomstandigheden bij vloed het ‘gordijn’ te sluiten en tegen eb het middels generatoren terug te doen stromen.
Ook dit ontwerp zal geen hoge ecologische ogen halen, maar in de volgende ‘Dolphin Address’ hoop ik dan toch eindelijk niet enkel een droog, maar ook een wit voetje te halen.
Jan Ploeg, Eindhoven, 14 januari 2007
print versie